2013. december 29., vasárnap

Balerina szoknya minta

Frissítés! Ebben  a bejegyzésben közzé tettem egy videót a sálfonal applikálásáról :)

Mivel sokan kérték, így leírom, íme a minta:
Red Heart Bellával (kb 6-8 deka) készült az alapja, a sál fonal pedig Red Heart Sashay(10 deka), 4-es tűvel, 2-3 éves lányra.

Szoknya alapja
1. sor:  70 láncszem, hamispálcával gyűrűt formázz. Vigyázz hogy meg ne tekeredjen!
2. sor: 2 láncszem, minden szembe 1 darab egyráhajtásos félpáca, sor végén hamispálca a két láncszem második szemébe
3. sor: 4 láncszem, minden szembe 1 darab kétráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 4 láncszem 4. szemébe. Ide kerül majd a szalag.
4. sor: 2 láncszem, minden szembe 1 darab egyráhajtásos félpáca, sor végén hamispálca a két láncszem második szemébe
5-6. sor: 3 láncszem, minden szembe 1 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe
7. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 15.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
8. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 16.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
9. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 17.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
10. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 18.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
11. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 19.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
12. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 20.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
13. sor: 3 láncszem, egyráhajtásos pálca minden szembe, minden 21.szembe 2 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe.
14-20. sor: 3 láncszem, minden szembe 1 darab egyráhajtásos pálca, a sor végén hamispálca a 3 láncszem 3. szemébe

Sálfonalas fodrok:
Körbe-körbe haladva a sálfonalat hamispálcával ráhorgolom az alapra, minden szembe szúrok, szóval minden alapszoknyás szemhez egy sálfonal szemet horgolok. Érdemes minden második sorba horgolni, nem kell megijedni, az elején gyérnek tűnhet, de a végére szép sűrű lesz. Felülről szoktam haladni és úgy csinálom hogy a horgolás a sálfonal alatt rejtve legyen, úgy mondván ráfeküdjön a sálfonal a hamispálcás részre.

Tipp: Amikor az elején elkészíted a láncszemsort, mérd a lányodhoz, biztos jó legyen - bele szoktam bújtatni, így nem érnek meglepetések.






5 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon szépek a szoknyák. Szeretném kérdezni hogy az alapdarab ami horgolva van az mekkora? Mármint hogy mekkora a derekánál, mekkora az alja és milyen hosszú lett. Mert nekem nem red heart bellám van hanem lisa és ebből szeretném meghorgolni. Köszönöm Timi

    VálaszTörlés
  2. 54 centi a dereka, 94 cm lett az alja és 21 centi hosszú. Körülbelül :)
    Érdemes a kezdő láncszemsorba belebújtatni a gyereket hogy megtudd jó lesz-e rá és az szerint tovább dolgozni, bővíteni, szűkíteni :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm!! :)

    VálaszTörlés